امید حداد

مهندس راه و ساختمان

توسعه دهنده وب

امید حداد

مهندس راه و ساختمان

توسعه دهنده وب

نوشته های بلاگ

خلاصه کتاب هفت عادت مردمان موثر

تیر ۲۶, ۱۴۰۰ معرفی کتاب
خلاصه کتاب هفت عادت مردمان موثر

کتاب هفت عادت مردمان موثر اثر استفان کاوی بدون هیچ شک و تردیدی یکی از بهترین کتاب‌های روان‌شناسی  و کنترل زندگی در جهان محسوب می‌شود. این کتاب پس از گذشت چندین سال از عرضه آن به بازار کماکان یکی از پرفروش‌ترین کتاب‌ها در جهان محسوب می‌شود و توانسته است تغییرات عمیقی در زندگی بسیاری از افراد ایجاد کند. جملات این کتاب برای افرادی است که می‌خواهند کنترل زندگی خودشان را به دست بگیرند و به موفقیت دست پیدا کنند. اگر به دنبال موفقیت و پیروزی هستید تا پایان این مقاله با ما همراه شوید. در ادامه با بررسی این هفت عادت، مطالب زیادی یاد می‌گیریم و می‌توانیم به شخصیتی سازنده و موثر در زندگی خودمان تبدیل شویم.

کتاب هفت عادت مردمان موثر را چه کسانی باید بخوانند؟

کتاب هفت عادت مردمان موثر کتابی پیرامون موضوع توسعه فردی است و یکی از بهترین کتاب‌های دهه ۱۹۹۰ میلادی در زمینه روان‌شناسی به حساب می‌آید. استفان کاوی در این کتاب بیان می‌کند که کارهایی که ما در زندگی خودمان انجام می‌دهیم ناشی از درکی است که از جهان پیرامون خودمان داریم. بنابراین وقتی بخواهیم جهان پیرامون خودمان را تغییر دهیم ابتدا باید از خودمان شروع کنیم و خودمان را تغییر دهیم و متحول کنیم. همچنین در صورتی که بخواهیم خودمان را تغییر دهیم باید بتوانیم درک و فهم خودمان از این جهان را متحول کنیم.

کتاب هفت عادت مردمان موثر برای تمامی افرادی که تمایل دارند در زندگی خود به موفقیت برسند نوشته شده است. مقصود از موفقیت، یک مفهوم جامع و کلی است. به بیان دیگر قرار نیست که فقط در زمینه کسب و کار موفق شوید بلکه در حوزه زندگی شخصی، سلامت، ورزش و غیره نیز باید به موفقیت و پیروزی دست پیدا کنید. این کتاب به شما کمک می‌کند عادت‌های مهمی را فرا بگیرید که باعث پیروزی شما می‌شود.

همه ما با تمام وجودمان تمایل داریم که در زندگی به موفقیت برسیم. هر کسی این مسیر موفقیت را به شکلی طی می‌کند و در این مسیر با موانع و مشکلات گوناگونی برخورد می‌کند. پیشنهاد همیار آکادمی برای قرار گرفتن در مسیر موفقیت، رشد و توسعه فردی است. یکی از اساسی‌ترین و مهم‌ترین بخش‌های توسعه فردی مطالعه کتاب‌ها و مطالب انگیزشی و آموزشی است. امروزه یادگیری مستمر، رمز موفقیت به حساب می‌آید.

در مقاله کنونی تصمیم داریم به درس‌هایی بپردازیم که استفان کاوی در کتاب خودش به ما می‌دهد.در صورتی که تمایل دارید با این درس‌های مهم آشنا شوید، تا پایان این مقاله در کنار ما باشید؛ چون یادگیری در کنار شما برای ما لذت خیلی بیشتری دارد.

نگاهی به زندگی استفان کاوی نویسنده کتاب هفت عادت مردمان موثر

استفان ریچارد کاوی در ۲۴ اکتبر ۱۹۳۲ در آمریکا به دنیا آمد و در ۱۶ ژوئیه سال ۲۰۱۲۳ چشم از جهان فروبست. او نویسنده، سخنران انگیزشی، آموزگار حوزه موفقیت و تاجر معروفی محسوب می‌شد و یکی از تأثیرگذارترین نویسندگان در زمان خودش به حساب می‌آمد و هنوز هم کتاب او تحت عنوان «The 7 Habits of Highly Effective People» یا « هفت عادت مردمان موثر » یکی از کتاب‌های مرجع حوزه موفقیت به حساب می‌آید.

او این کتاب را در سال ۱۹۸۹ یعنی وقتی ۵۷ ساله بود نوشت و روانه بازار کرد. در حال حاضر و پس از گذشت چندین سال این کتاب هنوز به عنوان یکی از پرفروش‌ترین کتاب‌های حوزه موفقیت شناخته می‌شود. آمار و ارقام نشان می‌دهد که تاکنون هفت عادت مردمان موثر به ۴۰ زبان دنیا ترجمه شده و تقریباً ۲۵ میلیون نسخه از آن به فروش رسیده است. نکته‌ای که لازم است در مورد این کتاب بدانید آن است که استفان کاوی این کتاب را تنها در حوزه رشد و توسعه فردی ننوشته است بلکه با خواندن این کتاب، رشد سازمانی هم اتفاق می‌افتد. او تمام تلاش خود را کرده است که رد پای حوزه رهبری و مدیریت هم به چشم بخورد.

خیلی از افراد همیشه سوال می‌کنند که چرا استفان کاوی اینقدر طرفدار دارد و کتاب او چندین سال یکی از پرفروش‌ترین کتاب‌ها در سطح جهانی بود؟ او از چه رمز و رازی استفاده می‌کرد. به عقیده ما کاوی با ساده نوشتن و آرامشی که در لحن خود داشت توانست همه را به سمت خود جذب کند و به همین خاطر خیلی از افراد در سراسر جهان به راحتی به او و صحبت‌هایش اعتماد کردند.

در ادامه این مطلب تصمیم داریم این هفت عادت موثر و سازنده را به صورت کامل شرح دهیم؛ زیرا می‌دانیم که شما بیش از هر شخص دیگری تشنه رسیدن به موفقیت، رشد فردی و سازمانی هستید.

توضیح در مورد هفت عادتی که افراد تأثیرگذار دارند

ابتدا قصد داریم به صورت کاملاً کلی و تیتروار این هفت عادت را عنوان کنیم و در ابتدا به توضیح مفصل در مورد هر کدام از این عادت‌ها بپردازیم:

  1. عامل باشید
  2. شروع از پایان در ذهن
  3. نخست به اولین‌ها پرداختن
  4. برنده – برنده اندیشیدن
  5. اول فهمیدن و سپس فهماندن
  6. هم‌افزایی یا سینرژی
  7. ارّه تیز کردن

هر کدام از این عادت‌ها می‌تواند قدرت شگفت‌انگیزی به شما بدهد تا بتوانید در زندگی شخصی و کسب و کار خودتان به شخصیتی موفق و توانمند تبدیل شوید. شایان ذکر است که عادت‌های شماره ۱، ۲ و ۳ بر توسعه و توانمندی‌های فردی تمرکز دارد و تمایل دارد فرد را از شخصی وابسته به شخصی مستقل تبدیل کند. عادت‌های شماره ۴، ۵ و ۶ بر کار گروهی و رشد توانمندی‌های گروهی و اجتماعی در افراد تمرکز دارد. هدف نویسنده از نگارش این عادت‌ها رشد و توسعه همکاری، مهارت‌های ارتباطی و فعالیت‌های اجتماعی در افراد است.

وقتی افراد این عادات را در خودشان پرورش دهند پس از مدتی در عین این‌که اشخاصی مستقل هستند تمایل دارند که در کارهای اجتماعی هم شرکت و با دیگران همکاری کنند؛ زیرا به خوبی می‌دانند که همکاری با افراد دیگر می‌تواند مزایای مالی و روانی زیادی داشته باشد. عادت شماره هفت بر رشد مستمر و مداوم افراد تمرکز دارد و هر شش عادت دیگر را پوشش می‌دهد. این هفت عادت به معنای حقیقی کلمه می‌تواند کسب و کار و زندگی شما را دگرگون کند و شما را در مسیر رشد و پیشرفت قرار دهد. در ادامه به بررسی هر کدام از این عادت‌ها به صورت مفصل می‌پردازیم:

۱. عامل باشید

مقصود از این‌که این عادت را به عنوان اولین عادت معرفی کردیم، آن است که عامل بودن، مهم‌ترین عادتی است که برای رسیدن به موفقیت باید فرابگیرید. منظور از عبارت « عامل باشید » این است که مسئولیت تمام و کمال کارهای خودتان را بر عهده بگیرید. بدانید که شما مسئول ۱۰۰ درصد اتفاقاتی هستید که در زندگیتان رخ می‌دهد.

مردمانی موثر جهان افراد عامل و مسئولیت‌پذیر هستند. این افراد می‌دانند که همه چیز در این جهان از تصمیم‌ها و انتخاب‌های خودشان سرچشمه می‌گیرد. از نظر استفان کاوی، مسئولیت‌پذیری همان چیزی است که ما را از سایر حیوانات متمایز می‌کند. در برابر افراد عامل، افراد واکنشی هستند که تصور می‌کنند همه مشکلات از بیرون است و درون خودشان را مقصر نمی‌دانند.

شخص عامل می‌گوید: من کنترل احساسات خودم را در دست دارم.

شخص واکنشی می‌گوید: فلانی حال من را خیلی بد کرد.

اگر می‌خواهید به شخصی موفق و موثر تبدیل شوید، باید ریشه همه چیز را در درون خودتان پیدا کنید. اولین گام برای عامل بودن استفاده از کلمات توأم با مسئولیت‌‎پذیری است. همچنین لازم است تمامی انتخاب‌های خود در زندگی را آگاهانه و عاقلانه بگیرید. کاوی در کتاب هفت عادت مردمان موثر می‌نویسد:

روزولت: کسی نمی‌تواند به شما آسیب بزند مگر این‌که خودتان بخواهید.

۲. شروع از پایان در ذهن

یکی از عادت‌های بسیار مهم و سازنده‌ای که افراد تأثیرگذار دارند این است که همیشه در هر مسئله‌ای و موضوعی از پایان شروع می‌کنند. به بیان ساده‌تر می‌آیند و آینده آن موضوع را در ذهن خودشان مجسم می‌کنند و می‌بینند که آیا این آینده مجسم‌شده باب میلشان هست یا خیر؟

شروع از پایان در ذهن به این معناست که باید بدانید می‌خواهید به سمت کدام مقصد حرکت کنید. در واقع باید همه چیز برای شما روشن و مشخص باشد تا بدانید که می‌خواهید به کجا بروید. در واقع کاوی بر این باور است که قدرت تصور و تخیل یکی از بهترین خصوصیات انسان است. وی در کتاب خود می‌نویسد:

خیلی آسان است که خودمان را در دام فعالیت شدید، شلوغی زندگی، کار کردن سخت‌‎تر و سخت‌تر برای بالا رفتن از نردبان موفقیت گرفتار کنیم تا در نهایت به این نتیجه برسیم که این کار در واقع تکیه کردن به یک دیوار اشتباهی است.

کاوی بر این باور است که خودآگاهی به ما کمک می‌کند که به زندگی خودمان شکل بدهیم. وقتی ما آینده کسب و کار یا زندگی شخصی را در ذهنمان مجسم کنیم، می‌توانیم با چشمان باز ببینیم که آیا این آینده با استانداردها، اصول و مفاهیم اصلی و اساسی زندگی ما سازگاری دارد یا این‌که باید تغییرات مهمی در زندگی خودمان ایجاد کنیم.

  

۳. نخست به اولین‌ها پرداختن

عادت سوم افراد موثر و توانمند در جهان این است که نخست به اولین‌‎ها می‌پردازند. به بیان دیگر وقتی تصمیم دارند به آینده‌ای که در ذهن خودشان تجسم کرده‌اند، می‌اندیشند به این نتیجه می‌رسند که یک سری از کارها نسبت به کارهای دیگر اولویت دارد و باید این اولویت‌ها به خوبی مشخص شود.

در واقع ما وظیفه داریم کارهای روزمره خودمان را هم بر اساس آن آینده مطلوب خودمان اولویت‌بندی کنیم. کاوی در کتاب هفت عادت مردمان موثر می‌نویسد:

چالش این نیست که زمان‌مان را مدیریت کنیم بلکه باید بتوانیم مدیریت و کنترل خودمان را در دست بگیریم.

در کتاب هفت عادت مردمان موثر به ما نشان می‌دهد که باید کارهای خودمان را در قالب موارد زیر اولویت‌بندی کنیم:

  1. کارهای مهم و فوری : حتماً بایستی انجام شوند.
  2. کارهای مهم و غیر فوری : کارهایی که بهتر است امروز صورت گیرند.
  3. کارهای غیرمهم و فوری: کارهایی است که انجام دادنشان خوب است.
  4. کارهای غیرمهم و غیرفوری : لطفاً انجام دادن این دسته از کارها را به شخص دیگری بسپارید.

۴. برنده-برنده اندیشیدن

این عادت را باید در ارتباط با دیگران به کار ببندیم. درست است افرادی مستقل هستیم ولی خواه ناخواه به دیگران هم برای رسیدن به موفقیت احتیاج داریم. ما باید به طرز فکر برد – برد تعهد واقعی و کاملی داشته باشیم. در واقعی باید همیشه طوری کار و رفتار کنیم که هم خودمان و هم طرف مقابل به خواسته‌های خودمان برسیم. قرار نیست یک طرف برنده و طرف دیگر بازنده باشد.

استفان کاوی در این زمینه می‌نویسد:

برای رسیدن به طرز فکر برد-برد، تنها خوب بودن کافی نیست بلکه باید شجاعت لازم را هم داشته باشیم.

بنابراین داشتن چنین طرز فکری واقعاً مهم و اساسی است و می‌تواند یکی از عادت‌های مهم افراد تأثیر گذار باشد که در کتاب هفت عادت مردمان موثر به آن اشاره شده است. روابط خودتان را به گونه‌ای برنامه‌ریزی کنید که در نهایت به یک نتیجه برد – برد ختم شود. همچنین باید بین احترام به خودتان و دیگران تعادل برقرار کنید.

۵. اول فهمیدن و سپس فهماندن

ابتدا سعی کنید یک موضوع را بفهمید و به خوبی آن را درک کنید. به معنای دیگر قبل از آن‌که بخواهیم توصیه کنیم، راهکار پیشنهاد دهیم یا به صورت موثر و سازنده با دیگران ارتباط برقرار کنیم باید سعی کنیم با گوش دادن فعالانه طرف مقابل را خیلی خوب درک کنیم و نگرش او را بفهمیم.

فرض کنید نزد یک چشم‌پزشک می‌روید و به او می‌گویید که چشمانتان ضعیف شده است. او عینک خودش را از روی چشمانش برمی‌دارد و به شما می‌دهد. شما هم عینک را استفاده می‌کنید ولی می‌بینید که اتفاقاً همه چیز بدتر شد. با این اتفاق آیا باز هم به آن دکتر مراجعه می‌کنید؟

شاید خند‌ه‌دار باشد ولی مردمان غیرموثر دقیقاً از همین تکنیک در روابط خودشان استفاده می‌کنند. برای روابط موثر ابتدا باید طرف مقابلمان را خوب بفهمیم و برای خوب فهمیدن نیاز به شنیدن موثر و فعالانه داریم. استفان کاوی در کتاب هفت عادت مردمان موثر می‌گوید:

شما چندین سال از زندگی خود را صرف خواندن و نوشتن می‌کنید. سال‌ها تلاش می‌کنید صحبت کردن را یاد بگیرید ولی برای یادگیری شنیدن چه کاری انجام می‌دهید؟

برای فهماندن چیزی به افراد باید بتوانید به بهترین شکل با او ارتباط برقرار کنید. سعی کنید همه چیز را از نگاه طرف مقابل ببینید. او با چه مشکلاتی روبرو است؟ آیا راهکاری که شما به او ارائه می‌دهید واقعاً برایش مناسب است و می‌تواند جوابگوی نیاز او باشد؟

۶. هم‌افزایی یا سینرژی

اگر تمامی عادت‌ها را با هم ترکیب کنیم ما را به عادت شماره شش سوق می‌دهد. در واقع با هم‌افزایی دیگر جواب یک به علاوه یک، دو نمی‌شود بلکه ممکن است سه یا حتی بیشتر شود. وقتی تفاوت‌های خودمان با دیگران را بفهمیم و برای آن‌ها ارزش قائل شویم، فرصت هم‌افزایی و رسیدن به فرصت‌های جدید از طریق خلاقیت و فکر باز فراهم می‌شود.

در واقع هم‌افزایی این فرصت را برای ما فراهم می‌کند که نظراتمان را با هم ترکیب کنیم و به یک نتیجه بهتر و موثرتر برسیم. برای درک بهتر سینرژی باید مفهوم عادات شماره ۴ و ۵ (تفکر برد – برد و تلاش برای فهمیدن) را عمیقاً یاد بگیریم. با این کار می‌توانیم توانمندی‌های خودمان و دیگران را بهتر درک کنیم و راهکاری ارائه دهیم که بتواند از این طریق نیاز ما و طرف مقابل را به صورت همزمان برطرف کند.

دو درخت را که کنار هم می‌کارید، ریشه این دو درخت با هم ترکیب می‌شود و کیفیت خاک را بیشتر می‌کند. در نتیجه هر دو درخت بهتر از قبل رشد می‌کنند. این معنای دقیق سینرژی است. شما هم باید در روابط خودتان به فکر راه حلی باشد که نیاز همه طرفین را حل کند.

۷. ارّه تیز کردن

برای این‌که بتوانید موثر و کارآمد واقع شویم باید همیشه روی خودمان از نظر جسمی، ذهنی، روانی و اجتماعی کار کنیم. عادت هفتم بر تجدید قوا تمرکز دارد. یکی از عادت‌های مهم این است که باید به فکر تجدید قوای مداوم در زندگی باشیم. ما باید در چهار حوزه به صورت مداوم و مستمر تجدید قوا کنیم. این چهار بعد عبارت است از:

  • جسمانی
  • روانی و معنوی
  • ذهنی
  • اجتماعی

برای رشد و توسعه هر کدام از موارد فوق وقت کافی بگذارید تا بتوانید شش عادت دیگر را به بهترین شکل ممکن انجام دهید. به عنوان مثال همیشه ورزش کنید، غذای خوب بخورید، موسیقی خوب گوش کنید، کتاب‌های خوب بخوانید و با افراد مختلف ارتباط سالم و موثر برقرار کنید.

بهترین ترجمه از کتاب هفت عادت مردمان موثر

کتاب هفت عادت مردمان موثر تاکنون توسط مترجمان مختلفی ترجمه شده و تمام این ترجمه‌ها قابل قبول و مناسب است ولی بهترین ترجمه این کتاب از دیدگاه بسیاری از متخصصان و همیار آکادمی ترجمه خانم «گیتی خوشدل» است که در سال ۱۳۷۵ منتشر شد. این ترجمه را ابتدا انتشارات البرز به چاپ رساند و بعد از آن انتشارات پیکان چاپ آن را بر عهده گرفت. گیتی خوشدل تاکنون کتاب‌های مختلفی در حوزه موفقیت و رشد و توسعه فردی ترجمه کرده است و یکی از مترجمان توانمند و خوش‌ذوق کشورمان به حساب می‌آید.

سخن پایانی

کتاب هفت عادت مردمان موثر به عنوان یکی از بهترین کتاب‌های حوزه موفقیت شناخته می‌شود و می‌تواند کمک زیادی به رشد و توسعه فردی شما بکند. خواندن این کتاب توسط بسیاری از متخصصان موفقیت و افراد موفق جهان توصیه می‌شود. یکی از کتاب‌های دیگری که خواندن آن به موفقیت شما کمک زیادی می‌کند،

Taggs:
Write a comment

2 × یک =